Gamle huse kræver løbende vedligeholdelse, og det kan betyde en masse uforudsete udgifter. Den usikkerhed ville familien Alø Hjarsaas gerne undgå. Så da de slog sig ned ved Mern, købte de en grund, rev huset ned og byggede deres eget drømmehus.

For Sandra og Mikkel Alø Hjarsaas var der ingen tvivl om, at et nybygget hus var vejen til økonomisk overblik og tryghed. Derfor solgte de deres hus i Køge og købte en grund ved Mern i Vordingborg Kommune.

- Vi har været overalt på Sjælland for at finde den perfekte grund, fortæller Sandra Alø Hjarsaas.

Grunden, de endelig faldt for, var derfor nøje udvalgt. Og det var med det helt klare formål at bygge et nyt hjem op fra bunden.

- Da jeg først kom ned og så grunden, ville ejendomsmægleren vise mig rundt i huset. Men det behøvede jeg ikke bruge tid på. Det vigtigste for os var, at jordbunden var i orden, så jeg gravede nogle huller og undersøgte grunden. Huset skulle alligevel rives ned, fortæller Mikkel Alø Hjarsaas.

Familien besluttede tidligt i flytteprocessen at bygge nyt frem for at renovere et ældre hus.

- Vi boede i et typisk hus fra 1960’erne. Det var et fint hus, men der skulle løbende laves ting, og den

Tilflytterfamilie står i hoveddøren til deres nybyggede hus
Familie foran nybygget hus med solceller

usikkerhed, ikke mindst de uforudsete udgifter i det, ville vi meget gerne undgå. Vi har to piger på et og fem år. Vi vil hellere bruge tiden og energien på dem end på at vedligeholde et hus, lyder det fra parret.

Derfor var tanken om et hus, som de næste mange år nærmest ville være vedligeholdelsesfrit meget nærliggende.

 

Byggede et energirigtigt og fremtidssikret hus

Huset ved Mern stod færdigt sommeren 2020. Selve byggeprocessen tog kun 20 uger, men det tog et års tid for parret at finde den rette grund. Og så var der en masse planlægning, som gik forud for byggeriet.

- Vi brugte meget tid på at lave forskellige plantegninger, så vores hus kunne rumme alle vores ønsker. Faktisk havde vi lavet så mange plantegninger, at vores ældste datter tegnede plantegninger ovre i børnehaven, fortæller Sandra Alø Hjarsaas.

Familien hyrede en byggesagkyndig til at holde styr på byggeriet og kvalitetssikre undervejs, men de var også selv tit forbi for at se, hvordan arbejdet skred fremad.

- Vi tog løbende forbi byggepladsen med pigerne. På den måde var de en del af hele processen, og vi kunne vænne hele familien til det nye sted - også inden det var færdigbygget, og vi kunne flytte ind.

Det nye hus er bygget ud fra et selvforsyningsønske, som var et kardinalpunkt for familien.

- Vi har fået solceller på taget og lavet et jordvarmeanlæg. Et stort batteri i huset sørger for at lagre energien, så vi er så selvforsynende med varme og energi som muligt. Det var vigtigt for os. Både ud fra et økonomisk hensyn, men også fordi det giver god samvittighed, at vi kan få energi fra f.eks. solen. Det er lidt som at høste sine egne gulerødder - det føles godt.

De udendørs arealer er også med til at gøre det nye hus mere klimavenligt.

Familie ved træ i baghave
Nybyggere i baghave

- Vi har valgt at få tilkoblet en stor tank, som opsamler regnvandet fra taget. Vandet bruger vi til at vande haven med. Dét er virkelig en ting, der føres godt i forhold til at vande blomsterne med vand fra vandværket. Især når Mikkel er rosengartner og derfor vander haven ofte, lyder det fra Sandra Alø Hjarsaas.

 

Sikkerhed og økonomisk overblik

Både Sandra og Mikkel Alø Hjarsaas er enige om, at det nærmest var en magisk følelse at træde ind over dørtærsklen i det nye hus.

- Det var en helt speciel oplevelse, lyder det fra Mikkel Alø Hjarsaas.

Han var især glad for endelig at se de valg, der var truffet på et stykke papir, manifestere sig i det rigtige hus.

- Nye huse kan virke lidt sjæleforladte, så vi gør meget ud af at få hyggen ind i vores hjem. Man skal ligesom have slebet lidt af det “nye” i huset af, uddyber Sandra

Alø Hjarsaas. Men det arbejde tager familien gerne med. For de har nemlig fået det økonomiske overblik og den sikkerhed, som var så afgørende for dem.

- Vi har betalt regningen med det samme, kan man sige. Ved at betale af på et lån ved vi hele tiden, hvad vi har af udgifter, og at der ikke kommer noget uventet vedligehold de næste ti år - hvis ikke mere. Det giver os et overblik over vores penge, for vi ved præcis, hvad det koster os om måneden at bo her.

Parret har naturligvis overvejet, hvad det ville have af konsekvenser at flytte til et mindre tæt befolket område som Mern i Vordingborg Kommune. Men overvejelserne for og imod flytningen fylder ikke længere så meget. Det gør til gengæld den ro, familien oplever, når de træder uden for døren.

- Her er bare stille og roligt. Vi kan høre vinden suse og blade, der blafrer i træerne. Her er ingen dyttende biler eller sirener. Der er bare fred, lyder det fra Sandra Alø Hjarsaas.

Familie går på markvej nær Mern