Portrætter

Fire særlige skoleindsatser til vores børn og unge

Med Danmarks længste kystlinje, natur i verdensklasse, stærke kulturtilbud og et aktivt erhvervsliv har kommunens elever let adgang til hands-on-erfaring med forskellige fag. De mange muligheder er en naturlig del af undervisningen i folkeskolen.

Få en forsmag på fire indsatser, som vi er stolte af at tilbyde i Vordingborg Kommune.

#1: Naturen og lokale ressourcer som aktiv del af undervisningen

Vi går op i, at undervisningen skal vise de mange potentialer, der findes i elevernes egen kommune. Derfor er vi særligt stolte af vores samarbejde med skolehaveprogrammet Haver til Maver, der med fokus på udemadlavning, havedyrkning og naturformidling lærer eleverne om processen fra jord til bord.

– Det er jo en gave at have natur og jordstykke til sådan et projekt lige uden for døren. Det giver børnene en anden måde at lære og lege på, samtidig med at de også får en forståelse af, hvordan vi tager vare på den jord, vi bor på, siger Charlotte Grummesgaard Nielsen, chef i Afdeling for Dagtilbud og Skoler i Vordingborg Kommune.

Læs mere om programmet Haver til Maver her.

#2: Fokus på fremtidens teknologier og digital dannelse

Digitale teknologier er en stor del af fremtidens samfund. Derfor sætter vi som kommune innovation, entreprenørskab, it og medier på skoleskemaet og giver eleverne materialer og teknologier mellem hænderne. Undervisningen tager udgangspunkt i, hvordan eleverne kan bruge teknologierne til at løse virkelighedsnære problemstillinger – på kreative og sjove måder.

I makerspaces, som er små læringslaboratorier, lærer eleverne blandt andet at lave nøgleringe i 3D-printere, designe og producere deres egne 8 klistermærker i en folieskærer og kode robotter. Også lokale samarbejdspartnere tager del i undervisningen, når de stiller 3. - 8. klasses elever over for autentiske designudfordringer i et årligt forløb.

Projektet løber fra 2023 til 2027, og kommunen samarbejder med CFU Professionshøjskolen Absalon om projektet. 

Læs mere om makerspaces her.

#3: Samarbejde sikrer musikundervisning af høj kvalitet

Vi har i kommunen lagt ekstra kræfter i musikfaget på folkeskolerne ved at give musikken en mere central rolle i skolelivet. Det gør vi ved at understøtte et samarbejde mellem musik- og folkeskolen, hvor en musikskolelærer og en folkeskolelærer samarbejder om musikundervisningen i alle indskolingsklasser i 20 lektioner årligt på kommunens 13 folkeskoler og Kalvehave Kompetencecenter.

– Vi er stolte af at tilbyde musikundervisning af så høj kvalitet. Underviserne har stærke faglige kompetencer, og i kraft af to-lærer-ordningen åbner vi op for flere aktiviteter som eksempelvis sammenspil med yngre elever, der normalt er krævende i et musiklokale som ene-lærer, siger Maj-Britt Madsen, projektkoordinator hos Vordingborg Kommune.

Samarbejdet med Musikskolen er en aktiv del af folkeskolens hverdag, også om andre projektsamarbejder og sparring om kvalificeret musikundervisning til alle kommunens børn.

#4: Sikker kystfærd på skoleskemaet

Danmarks længste kystlinje indbyder til van(d)vittig fede oplevelser – for både store og små. Men 385 kilometers kyst forpligter også. Derfor er livredning og sikker kystfærd indlagt som en naturlig del af undervisningen i Vordingborg Kommune.

I samarbejde med erfarne instruktører fra DGI Storstrømmen har kommunen udviklet et undervisningsforløb, der skal lære 4. klasses elever om strandsikkerhed og livredning. Gennem leg, øvelser og andre gruppeaktiviteter lærer eleverne, hvordan de redder sig selv og andre, hvis uheldet er ude langs kysterne. Eleverne prøver kræfter i praksis med discipliner som alarmering, viden om faremomenter, brug af hjertestarter og hjerte-lunge redning. Det klæder dem på til at færdes på, ved og langs kysten.

Projektet har været så stor en succes, at det nu bliver forlænget til og med 2026. Bliv klogere på undervisningsforløbet her.

Vordingborg Kommune har tid til trivsel og plads til alle – uanset behov.

Hent vores guide til børn og unge, og få inspiration til daginstitutions- og skolelivet i Vordingborg Kommune.