Portrætter

Mere natur og tid til hinanden

Ditte og Benjamin Bay Carlsen vidste, at de gerne ville noget andet end det travle storbyliv i København. De vidste bare ikke hvor – lige indtil de en dag sad og drak kaffe på torvet i Præstø.

Lejlighed i Nordvest, arbejde og studie. Ditte og Benjamin Bay Carlsen levede som de fleste unge i København, og de var glade for det. Venner, familien og caféen var lige rundt om hjørnet, mens hverdagen buldrede af sted.

- Jeg er uddannet kok og havde haft gode jobs på forskellige restauranter, og som unge var vi jo glade for livet i København, men som årene gik, opstod der en længsel efter lys og mere natur. Vi følte os mere og mere fanget i lejligheden, og der opstod nærmest en apatisk følelse af, at byens tempo og stress fra job og studie sugede energien ud af os, så vi bare sad i sofaen med vores skærme, fortæller 37-årige Benjamin Bay Carlsen.

De begyndte derfor at overveje et andet liv og kiggede også efter nedlagte landbrug og landejendomme.

- Det var for en 4-5 år siden, at vi begyndte at kigge på huse rundt omkring i landet. Vi kiggede både på Sjælland, Jylland og Fyn, men vi kunne ikke rigtig finde noget, hvor pris, plads og beliggenhed var rigtig. 

Vi havde en drøm om et sted med plads til ænder, geder og en stor køkkenhave, fordi vi gerne vil være selvforsynende, så det var ikke helt let at finde det rigtige, siger Benjamin.

Her føler jeg mig hjemme

Drømmen om et mere stille liv på landet var derfor stadig bare en drøm, da Ditte og Benjamin blev gift i sommeren 2019, men da Ditte overraskede Benjamin med et gourmetophold i Præstø efter brylluppet, kom der pludselig skub i drømmen.

- Vi var jo stadig på udkig efter et nyt sted at bo, så da vi var i området, kørte vi lidt rundt, og da vi bagefter sad og fik en kop kaffe på torvet i Præstø, kiggede jeg på Ditte og sagde; her føler jeg mig hjemme.

Der gik noget tid, inden det rigtige hus dukkede op, men i sommeren 2020 overtog de et nedlagt landbrug lidt syd for Præstø i Vordingborg kommune.

- Og det har vi ikke fortrudt. Vi havde ikke mange penge at købe hus for, men her kan vi sidde billigt, så vi kan prioritere tid med hinanden, og Ditte kan fortsætte med at studere bæredygtig byplanlægning på RUC, fortæller Benjamin Bay Carlsen.

Mere til til børnene

Parret har datteren Liv på to og et halvt år, og til foråret får hun en lillebror, som de lige som Liv også vil passe hjemme.

- Da vi boede i København, traf vi en beslutning om, at der skulle ske noget helt andet. Det var ikke nok, at vi flyttede i et parcelhus. Vi vil prioritere vores liv, så der var mere tid og natur i vores liv, og det er superfedt, at vi har mulighed for at passe børnene hjemme. Vi har også fået kontakt til andre hjemmepassere, som vi arrangerer legestue med, så det fungerer rigtig godt, at jeg kan planlægge mit arbejde, så jeg kan være mere sammen med Liv, siger Benjamin Bay Carlsen, som i dag har sit eget teambuilding-firma Vildt og arbejder som ekstern underviser på forskellige højskoler.

Bruger naturen

Både teambuilding og undervisning tager udgangspunkt i Benjamins kokkebaggrund, men mens tiden i de travle københavnske køkkener ofte bestod af et ”ja tak” og hurtigt videre, så er fokus i dag på urter og de råvarer, som er lige udenfor døren – i naturen.

- Jeg har drevet Vildt i 10 år. Idéen opstod da jeg efter mine jobs på forskellige restauranter tog ud for at studere madkultur rundt omkring i verden. Jeg var nysgerrig på, hvordan de lokale bruger de råvarer, som man kan finde lige udenfor. Jeg gik rundt med lokalbefolkningen og høstede vores mad, og det var en øjenåbner, at man kunne lave mad til en hel familie og en gæst, som var samlet indenfor et par hundrede meter, og det er glæden fra det, som jeg har taget med hjem.

Det var lige, da Noma buldrede frem, men Benjamin ville gerne gøre det mere folkeligt, så alle kan smage de urter og råvarer, der i naturen, og her passer familiens nedlagte landbrug perfekt ind i Vildt.

- Jeg laver guidede urte-ture og har teambuilding med gourmet over bål, og det er ikke bare en gimmick. Vi høster selv og bruger dagligt urter fra naturen, og jeg vil egentlig allerhelst have, at folk selv går ud i naturen og prøver at finde urterne selv, fordi det kan give dem en bedre forståelse for og oplevelse af naturen, så folk måske passer bedre på naturen og miljøet, siger Benjamin og tilføjer, at netop Vordingborg har stor fokus på naturen.

- Vi fandt efterfølgende ud af, at Vordingborg også er attraktiv, fordi kommunen satser på friluftsliv og naturgenopretning.

Hjælpsomme naboer

Ud over mere tid og natur i hverdagen har familien også oplevet, at lokalbefolkningen også har mere tid, selv om de måske også har travlt. De har også jobs, familie og fritidsinteresser, men alligevel har de mere overskud end naboerne i storbyen.